18 zorgappartementen ‘De Appelbloesem’

ATT 07014 appelbloesem 1
ATT 07014 appelbloesem 3
ATT 07014 appelbloesem 4
ATT 07014 appelbloesem 2
ATT 07014 appelbloesem 0
ATT 07014 appelbloesem 5

Project van Attika Architekten

Het ontwerp voor 18 zorgappartementen in het plan Beekenoord te Westervoort is gemaakt in opdracht van Vivare. Het gebouw bevindt zich op een bijzondere plek in de nieuwbouwwijk. De locatie bevindt zich tussen de centrale groene ruimte en een plein. Het gebouw is opgebouwd uit twee bouwdelen met appartementen en een tussenlid voor het gezamenlijk programma en de hoofdentree. Elk appartementenblokje is een onderdeel van een pleinwand. Het blokje aan de centrale groene ruimte is net als de aangrenzende woningen gericht een gezamenlijk middelpunt, hierdoor vormt zich een ronde pleinwand. De hagen op de perceelsgrens maken de ronding af. Het blokje aan het plein is midden op de spiegellijn van het symmetrische plein geplaatst, zodat de ruimte optimaal wordt ingekaderd.

De appartementenblokjes hebben een sobere hoofdopzet, waarbij een de architectonische kwaliteit vooral schuilt in subtiel van elkaar verschillende ritmes in de raamopeningen en de prachtige genuanceerde ‘wasserstrich’ bakstenen van Petersen Tegl. Het tussenlid speelt een bijzondere rol, het vormt de hoofdentree en herbergt enkele gezamenlijke functies. Door de afwijkende vormgeving en drie verschillende lichte kleuren metselwerk in verschillende laagdiktes is het duidelijk als een zelfstandig bouwdeel af te lezen. De belettering en stalen bloemen accentueren de entree en geven het zorggebouw een eigen identiteit in de woonwijk. De naam van het gebouw verwijst naar de appelboomgaard die in dit gebied lag.

Deze mooie aanbeveling kwam van de opdrachtgever, Martijn van Straaten (Teammanager Klant & Woning at Vivare):

“Ik heb als projectleider/opdrachtgever bij woningstichting Vivare zeer prettig met Marc gewerkt op meerdere projecten. Daarbij waardeer ik met name zijn vermogen om naar de klant te luisteren, in te spelen op onze wensen, maar ook zonder zijn eigen identiteit te verliezen en daarmee een goede sparringpartner te zijn.”

Fotografie: Paul Kozlowski

SHARE