Beeldplan 2e havenarm Deventer

P16016 01
P16016 02
P16016 03
P16016 04
P16016 05
P16016 06
P16016 07
P16016 08

In de jaren ’90 kwam de transformatie van het havengebied op gang. Nieuwe ondernemers kochten of huurden panden en begonnen die te ontwikkelen. In 2012 werd een nieuw bestemmingsplan van kracht waarmee voor het havengebied een grote diversiteit aan mogelijkheden ontstond. Eind 2015 nodigde de gemeente de ondernemers van het Haveneiland uit om elkaar te informeren over deze ontwikkelingen en de wensen en mogelijkheden voor de toekomst. Een viertal ondernemers hebben samen initiatief genomen voor het opstellen van dit ‘Beeldplan’.
Het Beeldplan is erop gericht om nieuwe ontwikkelingen mogelijk te maken en deze te verbinden met ondernemers die nu al in het gebied zitten. Dit zal ertoe bijdragen dat het bijzondere karakter van het gebied niet teveel transformeert naar een ‘gestoffeerde woonomgeving’ Zo krijgt de Boten Club, Mulder installatietechniek met de showroom ‘Baderie’, het Reïntegratiebedrijf ABCdecirkel, Escape Room, Burnside en het initiatief van de Energiefabriek. De tweede havenarm is op dit moment vanaf de straat nu niet goed zichtbaar. Aan de Industrieweg staan dichte hekken om de botenopslag en langs de andere oevers van de havenarm staan de achterkanten van de gebouwen. Door de botenopslag te verplaatsen is de haven vanaf de Industrieweg weer zichtbaar en de kade openbaar. Vanaf de Olafstraat wordt een doorsteek naar de oever gemaakt die aansluit op een nieuwe kade de Olafkade, die weer uitkomt op de Industrieweg. Hierdoor ontstaat een aantrekkelijk beeld met nieuwe voorgevels met bedrijvigheid en reuring. De haven van de watersportvereniging is het kloppend hart in de haven, een aantrekkelijk beeld voor de voorbijgangers en de toeristen.
Waardevolle en kenmerkende gebouwen in het gebied worden daarbij ingezet om een mooie vermenging te krijgen tussen bestaand en nieuw. Vooral de Stiho hal met machtige houten spanten en de DAVO haardenfabriek zijn deze kenmerkende gebouwen. Door deze te transformeren en op te schonen dragen ze bij aan de specifieke identiteit van het gebied.

SHARE