Ceasarea Ughelen

679 Ceasarea Ugchelen 1
679 Ceasarea Ugchelen 2
679 Ceasarea Ugchelen 3

Aansluitend op de renovatie en restauratie van het hoofdgebouw en de kapel van Caesarea aan de Hoenderloseweg in Ugchelen is een ontwerp gemaakt voor nieuwe woongebouwen met bijbehorende voorzieningen ten behoeve van 36 cliënten (verslavingszorg) van de Stichting Wonen, Zorg en Welzijn Gelderland (CWZWG is onderdeel van het Leger des Heils).

Het project bestaat uit drie gebouwen die in elkaars verlengde aan de noordzijde van het bestaande complex zijn geprojecteerd. De gebouwen zijn op een zodanige manier met elkaar verbonden dat er feitelijk sprake is van een uit drie te onderscheiden delen samengesteld gebouw. De gebouwen volgen het hoogteverschil in het terrein (aflopend in noordelijke richting), dat wil zeggen dat er sprake is van onderling verschil in de hoogteligging van de begane grond vloer van bijna één meter; dit hoogteverschil is ook in de daklijn manifest gemaakt.

De gebouwen bevatten twee bouwlagen. 1 gebouw bestaat volledig uit zorgfaciliteiten. De begane grond van twee gebouwen bestaat uit huiskamers van totaal 6 groepswoningen en aanvullende zorgfaciliteiten. De verdieping bestaat uit 36 zit-slaapkamers verdeeld over 6 groepswoningen. Er is sprake van een strenge scheiding tussen woon- en zorgfuncties. De gebouwen zijn zo geplaatst en het omliggende terrein is zo ingericht dat er een natuurlijk verschil tussen de openbare en de minder openbare zijde bestaat. Op deze manier wordt de privacy van de bewoners gewaarborgd zonder geweld te doen aan het monumentale terrein.

In de materialisering is ervoor gekozen de gebouwen het karakter van secundaire gebouwen bij het monumentale hoofdgebouw met kapel te geven. Er wordt met de keuze voor donkere houten gevels met lichte kozijnen gerefereerd aan de manier waarop vele (bij-)gebouwen in de bossen van de Veluwe zijn gemaakt.

SHARE