DAVO Bieren Deventer

davo-bieren-1x
davo-bieren-2x
davo-bieren-3x
davo-bieren-4x
davo-bieren-5x
davo-bieren-6x
davo-bieren-7x

Transformatie en interieurontwerp industrieel erfgoed

De voormalige machinefabriek van Ten Zijthoff in het Sluiskwartier van Deventer heeft jarenlang leeg gestaan. Nadat het SIED (Stichting Industrieel Erfgoed Deventer) dit gebied en het Ten Zijthoff pand weer positief onder de aandacht heeft gebracht is sloop voorkomen en heeft uiteindelijk DAVO Bieren het initiatief genomen om hier dé stadsbrouwerij van Deventer te vestigen. Gefinancierd met crowdfunding, gesteund door sponsoren, vrijwilligers en professionals hebben de vier mannen van DAVO hun passie en toewijding ook in dit industriële erfgoed gestoken.

Om het bestaande gebouw goed te kunnen waarderen heeft er eerst een fase van opschonen en ontmanteling van oneigenlijke toevoegingen plaatsgevonden. Daardoor ontstond zicht op de ruimtelijke kansen en potenties. Gezien het beperkte budget (de brouwinstallatie was de belangrijkste investering) zijn er plekken gemaakt in de aanwezige interieur structuur. De ‘Lounge’, de ‘Pub’ en het ‘Lab’ zijn voorbeelden van plekken die zijn ontstaan door slim te anticiperen op wat voor handen is.

Door de eis om een brouwerij met proeflokaal te ontwikkelen ontstonden er in het programma van eisen twee gescheiden onderdelen. Bij de conceptontwikkeling heeft Architecten_Lab daarom gezocht naar verbinding van deze twee. Deze zoektocht heeft uiteindelijk een brouw-eiland in het midden van het proeflokaal opgeleverd. Hierdoor kunnen bezoekers in een open setting maximaal contact maken met het brouwproces. Op verschillende manieren zijn er rondom het eiland plekken gemaakt en is er ruimte voor een tour met uitleg van de brouwer. Dit versterkt het ‘unique selling point’ en de totale beleving van het lokale ambachtelijke product.

Fotografie: Studio Split Second

SHARE