Drijvend verenigingsgebouw Zandweerdplas Deventer

ATT 11007 01
ATT 11007 02
ATT 11007 03
ATT 11007 04

Project van Attika Architekten

Dit drijvende gebouw voor drie watersportverenigingen (Deventer Watersport Vereniging, Zeil en Motorboot vereniging Deventer en Daventre Portu) ligt in het vaarseizoen in de vernieuwde Zandweerdplas met nieuw steigercomplex in Deventer. Het wordt tijdelijk verhuurd aan Rijkswaterstaat voor een expositie over het project ‘ruimte voor de rivier’, waarmee een deel van de bouwkosten worden gefinancierd.

De hoofdopzet van het ontwerp bestaat uit twee delen: open en hoge ruimtes gericht op de IJssel en gesloten / lage ruimtes aan de steiger aan de kant van de boulevard. Het uiterlijk van het dakvlak is belangrijk omdat je vanaf de weg er bovenop kijkt. Door het hellende dak en de wand van hetzelfde materiaal te maken lees je dit af als één geknikt vlak. We hebben het dakvlak ‘geknipt en open gevouwen’ om een kleine verdieping te maken om het overzicht en de zichtbaarheid van de havenmeester te vergroten. We hebben een grote schoorsteen op de verdieping voorgesteld die nog meer plastiek aan het gebouw geeft, maar vooral voorkomt dat er in het dakvlak losse afvoerpijpjes nodig zijn. Het materiaal en de thematiek van de vlakken sluiten aan bij het gebouw van de roeivereniging waar wand en dak één geheel vormen door de gebogen metalen golfplaten.

We hebben een compacte en efficiënte indeling van het gebouw gemaakt. Veel functies worden van buitenaf ontsloten, waardoor er nauwelijks verkeersruimte in het gebouw gemaakt hoeft te worden. Daardoor kunnen we het gebouw maken op twee drijvende (ondiepe) bakken van 5,7x27m. Uitgaande van 36m tussen de steigers blijft er nog ca 9 meter over aan de zuidkant van het gebouw die goed kan worden ingezet voor een drijvend platform om masten e.d. uit de berging te kunnen halen, maar ook voor een mooi terras op de zonkant.

SHARE