Fiets- voetgangersbrug Osdorpergracht Amsterdam

Osdorpergracht-00
Osdorpergracht-01
Osdorpergracht-02
Osdorpergracht-03
Osdorpergracht-04
Osdorpergracht-05
Osdorpergracht-06
Osdorpergracht-07
Osdorpergracht-08
301-Profiel doorsnede

Het tenderontwerp voor de nieuwe voetgangersbrug is ter versterkt de route langs de Sloterplas en maakt duidelijk een onderdeel uit van een reeks aan verschillende plekken op en aan de oever. Het doet mee in een soort “hink stap sprong” tussen Het Balkon, Het Paviljoen, De Landtong, De Brug en De Oever. Dit versterkt het stedelijke en parkachtige karakter en maakt de route ook nog eens extra attractief.

Met het nieuwe “uitwerkingsplan Zuidwestoever Sloterplas” is een duidelijke ambitie weergegeven om het Sloterpark op een eigentijdse manier invulling te geven aan de oorspronkelijke functie van ruimte voor recreatie. De oever krijgt het karakter van een echt stedelijk park waar ruimte is voor horeca, (water)recreatie, cultuur, sport, spel en avontuur. Toekomstige bebouwing op de oever zal ingepast worden in de parkachtige inrichting van de oever. Op de oever komt een continue doorgaande route; “het Rondje Sloterplas”.

Om de genoemde attractieve waarde en het parkachtige karakter te versterken is er bij het ontwerp van voetgangersbrug duidelijk ingestoken op een eigen expressie, die ondanks functioneel en vrij rationeel, zeker niet anoniem mag worden. Het ontwerp heeft geen onnodige toevoegingen van decoratieve aard, maar ontleent haar esthetische waarde vooral aan het krachtige en eenduidige gebaar. De toogvorm van de brug wordt namelijk door het sterke ritme van de slanke leuningstaanders versterkt. Het totale gestalte beweegt zich daardoor als één sierlijke boog over het water. Bij het ontwerp van het leuningwerk is er een duidelijke balans gezocht tussen een overtuigende eigen expressie en de algehele transparantie.

Onder de leuning is een doorlopende LED lichtlijn opgenomen, om de verlichting te integreren, zodat deze qua vormgeving deel uitmaakt van het geheel. Door de brede houten leuning ontstaat er de mogelijkheid om de lichtbron strategisch weg te werken en vooral meer buiten de balusters te situeren. Zo ontstaat er niet alleen lichtval op het loopvlak maar ook lichtval op het RVS leuningwerk. De gestalte van de brug wordt daarmee architectonisch uitgelicht.

Ontwerp: 2016

Opdrachtgever: Van Hattum en Blankevoort Regio Noord

SHARE