Huisje ‘weltevree’

P16001 TO 01 20170718
P16001 TO 02 20170718
P16001 TO 03 20170718
P16001 TO 04 20170718
P16001 TO 05 20170718
P16001 TO 06 20170718

Zelf bouwen aan een huis met werkplek dat gezond is voor mens en de aarde. Op een mooie plek in het landelijk gebied tussen Deventer en Twello komt een woonhuis met werkruimte op basis van bouwbiologische uitgangspunten en Feng Shui. Hiervoor is gekozen om zo een zo optimaal mogelijke relatie tussen het gebouw, de inrichting, de wijde omgeving en de bewoners te kunnen creëren.

Belangrijkste uitgangspunten: bouwen met lage milieubelasting en een gezond binnenklimaat door een ademende (luchtdichte, maar dampopen) huid gemaakt van natuurlijke materialen, zoals hout, kalkhennep, stro, gerecycled krantenpapier en kalkstucwerk: je huis als derde huid. Deze biobased materialen zorgen voor een constante temperatuur en luchtvochtigheid, ze stoten geen schadelijke stoffen uit en hebben een positieve uitwerking op de CO2 balans.

Het simulatieprogramma Aard® is door Coen energie comfort ingezet om grip te krijgen op de energiebalans en om inzicht te krijgen in het effect van variaties in zontoetreding, isolatie en thermische massa. Het energiegebruik wordt zoveel mogelijk met low tech middelen beperkt, door ruimtes zo te oriënteren dat je met de zon meeleeft, zuid georiënteerde dakvlakken voor energieopwekking te maken en een tuinkamer die warmte buffert. Een warmtepomp, vloerverwarming, CO2 gestuurde ventilatie en PV panelen maken het energieconcept af. Om nog meer zelfvoorzienend te kunnen zijn komt er een koelkamer, houtgestookte kachel, wordt regenwater opgevangen en wordt voor het zuiveren van afvalwater een helofytenfilter aangelegd. Door de eenvoudige hoofdopzet van het ontwerp en de materiaalkeuzes kan de opdrachtgever onder begeleiding van een deskundig bouwer veel zelf gaan bouwen.

Het ontwerp voor dit ecologische gebouw is eenvoudig, eigentijds en passend bij de landelijke context. De bebouwing staat losjes langs de Wildezand met wisselende rooilijn en kaprichtingen. Passend in het beeldkwaliteitsplan krijgt deze vervangende nieuwbouw een eenvoudige opzet met traditionele zadeldaken, haaks op de weg. Het bouwvolume met de werkruimte is ondergeschikt gemaakt aan het hoofdgebouw.

Veiligheidsgevoel en privacy zijn belangrijk om fijn te wonen, zeker op een hoekkavel in het buitengebied. De twee bouwvolumes zijn ten opzichte van elkaar verschoven op de kavel gepositioneerd om de privé buitenruimte te ‘omarmen’ en daar een veilige en rustige zone te maken. De ruime parkeergelegenheid en entree voor klanten is zo geplaatst om vermenging met privé te voorkomen. Vanuit de woonkamer heb je uitzicht op boomgaard, moestuin en zwemvijver. De keuken heeft vrij uitzicht op het landgoed aan de overkant van de weg.

Oplevering 2018

Opdrachtgever: particulier
Feng Shui: Nina Elshof Feng Shui
Energie ontwerp: Coen energie comfort
Landschapsontwerp: Stichting Landschapsbeheer Gelderland
Constructeur: BBS Bouwadvies
Aannemer: Hendriksen Eco-Bouw
Installateur: Van Niel Installatietechniek B.V.

SHARE