Opwaarderen 177 woningen Waterkwartier Zutphen

ATT 08.009-1 haydn 1
ATT 08.009-1 haydn 2
ATT 08.009-2 troelstraln
ATT 08.009-4 emmerikseweg
ATT 08.009-6 tv poortvlietstr
ATT 08.009-3 vijfmstr
ATT 08.008 rijwon 1
ATT 08.008 rijwon 2

Project van Attika Architekten

De kwaliteitsimpuls in de naoorlogse wijk Waterkwartier Zutphen bestrijkt meerdere woningbouwprojecten van woonbedrijf Ieder1. De thematische ingrepen versterken de samenhang op wijkniveau en de projectspecifieke oplossingen geven elk complex zijn eigen identiteit. Verder is een nieuw blokje met sociale huurwoningen toegevoegd.

De aanpak van het woonblok uit de jaren ’50 aan de Troelstralaan is gericht op betere presentatie van het gebouw aan de openbare ruimte. Dit gebeurt door de trappenhuizen over de gehele hoogte van het blok te openen en van eigen kleur te voorzien. Groen rondom de plint van het gebouw verzacht de overgang naar de stoep en de straat en vergroot de sociale veiligheid.

De entrees van een aantal blokjes sociale huurwoningen uit de jaren ’80 gaan verscholen achter vooruitgebouwde bergingen. Om een einde te maken aan deze merkwaardige vorm van bergingwoningen hebben we een lantaarn met postbussen aan de openbare weg voorgesteld. Samen met een vernieuwde entree zijn eigen woning nu duidelijk geadresseerd. De bergingen zijn voorzien van grote panelen met (onder)water fotografie van Willem Kolvoort.

Met nieuwe trappenhuizen en opgehoogde galerijen werden een tweetal flatgebouwen uit de jaren ’70 rolstoeltoegankelijk. De trappenhuizen kregen een lift, laadstations voor scootmobiels, nieuwe postvakken, luifels, fietsenbeugels en zijn voortaan toegankelijk aan beide zijden. Verder zijn er nieuwe hekwerken aan zowel de balkon- als de galerijzijde die samen met de verticale belijning het langgerekte karakter visueel omkeren.

SHARE