Woon400 de Venen

P18002 01 1600
P18002 02 1600
P18002 03 1600
P18002 04 1600
P18002 05 1600
P18002 06 1600

Op dit moment worden huurwoningen betaalbaar gemaakt doordat corporaties hiervoor een onrendabele top accepteren en een huurder kan huurtoeslag aanvragen waardoor de woning voor hem betaalbaarder wordt. Vaak zijn deze woningen te groot voor de groeiende doelgroep van 1 à 2 personen per huishouden. De huurder is hiermee afhankelijk van de politiek en voor de corporatie is de relatie tussen prijs en kwaliteit grotendeels verdwenen. Woningcorporatie Rentree wil hier iets aan doen en is daarvoor het project Woon400 gestart; een zoektocht naar een woning die betaalbaar is, ook zonder huurtoeslag. Architecten_Lab was onderdeel het kernteam voor dit onderzoek en heeft het team geïnspireerd met voorbeelden van vernieuwende manieren van betaalbaar wonen en kosteneffectieve woonconcepten die door marktpartijen worden aangeboden. Op alle vlakken van de exploitatie is kritisch gekeken: verhuurdersheffing, belasting, beheer, onderhoud, BTW, algemene kosten, bijkomende kosten en uiteraard bouwkosten en grondkosten.

Met deze kennis zijn verschillende scenario’s op meerdere locaties in Deventer bekeken en doorgerekend: tijdelijk gebruik van kantoorgebouw, tijdelijk gebruik pauzelandschap, permanente nieuwbouw, hergebruik van woonzorgcomplex en tijdelijk gebruik van een voormalige basisschool aangevuld met tiny houses op het schoolplein. Het onderzoek heeft geresulteerd in een concreet bouwplan voor de nieuwbouw van 18 appartementen voor eenpersoonshuishoudens met een huurprijs rond de €450 inclusief energiekosten. Er zijn drie verschillende indelingen gemaakt naar aanleiding van een aantal workshopsessies met potentiële huurders: je kan kiezen uit een appartement met maximale flexibiliteit of één met aparte slaapkamer of met een separate keuken.

De compacte appartementen zijn maar liefst 3 meter hoog waardoor je veel licht, lucht en mogelijkheden voor dubbel ruimtegebruik hebt. Een grote schuifpui geeft je maximaal uitzicht op het park en maakt van je woonkamer een inpandige buitenruimte. In de Venen zijn een aantal projecten aangewezen als ‘special’, deze projecten krijgen een afwijkende vormgeving die afgestemd is op het ‘Venenhuis’. Deze kenmerkt zich door verticale stroken van afwisselend wit metselwerk en donkere kozijnen. Deze thematiek wordt ook doorgevoerd bij de appartementen, maar dan met omgekeerde kleurgebruik. De appartementen worden gasloos, ze worden verwarmd middel van een collectieve warmtepomp en er worden 108 zonnepanelen op het dak gelegd. Eind 2018 start de bouw van deze appartementen.

Opdrachtgever: Woningbouwcorporatie Rentree
Aannemer: Salverda Bouw
Installateur: Kimenai Installatiebeheer
Constructeur: Alferink van Schieveen

SHARE