Taking too long? Close loading screen.

Burgerweeshuis in STIHO

Alle Lab_Resultaten

Laboranten

Burgerweeshuis in STIHO

Kickstart Burgerweeshuis: concerten in historisch gebouw 

Dit najaar gaat het Poppodium Burgerweeshuis al ‘sfeer proeven’ in de STIHO aan de st. Olafstraat in het havenkwartier van Deventer. De huidige concertzalen van het poppodium zijn te klein om aanpassingen aan de 1,5 meter samenleving goed door te kunnen voeren #ZinnigZijn. De STIHO locatie is een van de vier inspirerende locaties die wij recent hebben onderzocht, voor de toekomst van het Burgerweeshuis #OnVermoeibaar. De 2 panden aan de 2e havenarm vertellen het verhaal van Deventer als industriestad, beide oorspronkelijk gebouwd voor Davo Haarden. 

Davo Haarden is al langere tijd een begrip voor de stad. Ze bouwden kolenhaarden en na de oorlog vestigt DAVO zich in 1948 aan st. Olafstraat 3. De uitbreiding aan de st. Olafstraat 5, later bekend als de STIHO, werd in 1962 gebouwd. Ingenieur Jan Cornelis Pannekoek construeerde lichtstraten, die onderdeel waren van de constructie. Licht gebogen stalen vakwerkliggers, met driehoekige doorsnede. Hierdoor ontstaat een enorme vrije ruimte voor de productie en assemblage van de haarden. De minimaal gedimensioneerde ‘daklichtconstructie’ leverden tevens enorm veel daglicht op. Deze constructie was in die jaren redelijk nieuw en inmiddels zeldzaam in Nederland. 

De ervaring en beleving van deze specifieke kapconstructie is essentieel voor herbestemming van deze locatie #ThuisVoelen. Gezamenlijk met Burgerweeshuis, het productiehuis De nieuwe Oost, de gemeente Deventer en adviesbureau 4advies, hebben we de kansen onderzocht voor een vernieuwd en toekomstbestendig poppodium. Muziek gerelateerde activiteiten kunnen zich afspelen in en om de verschillende grenzen van het gebouw #GoedFunctioneren. De industriële sfeer, de enorme vrije overspanningen, geven het Burgerweeshuis een prachtige gelegenheid, het poppodium van de toekomst te realiseren. Houd het programma van het Burgerweeshuis in de gaten, want het worden nieuwe ervaringen voor het beleven van een concert, in een gebouw met een Deventers verhaal! #BouwWatKlopt!

Over dit Lab_Resultaat

Opdrachtgever:

Gemeente Deventer

Omvang:

3.200m²

Type_Project:

Key_Partners:

Gemeente Deventer
Burgerweeshuis
De nieuwe Oost
4advies

Fotograaf:

Download volledig rapport

Andere Lab_Resultaten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijftien + zestien =

You have Successfully Subscribed!