Taking too long? Close loading screen.

Paviljoen & Fietsenstalling Dieren

Alle Lab_resultaten

Laboranten

Paviljoen & Fietsenstalling Dieren

Voor een veilige en functionele stationsomgeving is er binnen het project Traverse Dieren zijn op het Stationsplein een paviljoen en naast het plein een verdiepte fietsenstalling integraal vormgegeven. #ZinnigZijn Het Stationsplein is hét knooppunt geworden in de Dierense samenleving. #GoedFunctioneren 

Het Paviljoen is een stalen frame dat bekleed is met verticale ramen met erop een expressief dakvolume in een lichtblauwe kleur. Deze kleur geeft subtiel iets meer expressie aan het volume en versterkt tevens de leesbaarheid van IJssel thema aan deze zijde van de traverse en contrasteert met de gele wereld van het plein.

De vorm van het paviljoen verloopt over de lengte-as in hoogte. Dit geeft meer expressie aan de langwerpige structuur en geeft oriëntatie middels hoogte accent richting het station en busperron. Het schuine dak geeft vanuit de tunnelbak een mooie tegenbeweging met de schuine balustrade rand van het dek. 

De fietsenstalling aan de weg “Stationsplein” is voor de helft verdiept in het maaiveld waardoor de ruimtelijke impact op de openbare ruimte minimaal is. Door het hoogteverschil tussen vegetatiedak en maaiveld ontstaan een opening waardoor vanaf de weg deels zicht is in de fietsenstalling voor de sociale veiligheid. De daken hellen iets naar de weg waardoor het groene karakter beter zichtbaar is voor passanten en omwonenden. De daken blijven qua hoogte onder de rand van de tunnelbak die in hiërarchie belangrijker is in deze ruimtelijke setting en waardoor de ontmoeting logisch ‘leesbaar’ blijft. Boven het gangpad van de stalling is geen dakvlak gesitueerd waardoor de stallingsruimte van natuurlijk daglicht en ventilatie is voorzien. Leuningwerk voor de balustrade rand t.p.v. de overgang met het plein, is een voortzetting van de balustrade van de tunnelbak. Hierdoor ontstaat er meer samenhang aan de pleinzijde. De houten lamellen die hier zijn toegepast hebben dezelfde oriëntatie als die bij de tunnelbak maar lopen wel door als bekleding in de fietsenstalling. 

De opbouw van de overkapping is een staalconstructie, daardoor blijft het geheel slank en luchtig ten opzichte van de betonnen tunnelbak. De kolommen die onder het dak staan zijn schuin geplaatst om zoveel mogelijk openheid in de stalling te ervaren en de schuine dakhellingen te accentueren. Tussen het dak en de kerende muur is een invulling middels spijlen die door hun willekeurige positie een analogie op het grasmotief van de bakrand vormen. Hierdoor is het aanzicht van de fietsenstalling aan de straatzijde in sterke samenhang vormgegeven.

Over dit Lab_Resultaat

Opdrachtgever: “Combinatie Traverse Dieren” (Besix, Hegeman, Mourik)
Omvang: 4 kunstwerken, paviljoen, verdiepte fietsenstalling
Type_Project: Civiel_Lab

Download volledig rapport

Andere Lab_Resultaten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 + vier =