Taking too long? Close loading screen.

Renovatie Ooipoortkerk Doesburg

Alle Lab_resultaten

Laboranten

Renovatie Ooipoortkerk Doesburg

Het monumentale kerkgebouw verkeerde in een matige toestand en is daarom op een verantwoorde wijze gerestaureerd en heringericht. De restauratie omvatte het herstel van het exterieur en het interieur met aanpassingen om het gebruik als kerkgebouw meer multifunctioneel te maken. #GoedFunctioneren Het in 1954 verwijderde gietijzeren roosvenster in de voorgevel is weer terug gebracht. Naast herstel van de gietijzeren goten (specifiek voor Doesburg)  #BouwWatKlopt werden de glas in loodramen in de zijgevels gerestaureerd.

Aan de rand van de oude binnenstad van Doesburg, in een straatwand tussen de woonhuizen staat het monumentale kerkgebouw staat. Gebouwds in 1896-1897 naar ontwerp van M.H.C. Bloemendaal in een sobere neorenaissance stijl en uitgebreid in 1954.

Belangrijkste voor de Samenwerkingsgemeente Ooipoortkerk Doesburg is het liturgisch centrum. Het symbool van het christelijk geloof is vanaf de straat volledig zichtbaar. #ThuisVoelen  De nieuw ontworpen meubels op het liturgisch centrum zijn gemaakt van de voormalig houten kerkbanken waar generaties op zaten zijn.  #ZinnigZijn Het historische houten spiegel­gewelf is achter het zachtboard plafond is tevoorschijn gehaald. Dit plafond is hemels wit gemaakt. Naast herstel van de gietijzeren goten (specifiek voor Doesburg) werden de glas in loodramen in de zijgevels gerestaureerd.

Prijswinnaar Snappenburg de Vriesprijs 2016

Sinds 1995 wordt door de Monumentenvereniging jaarlijks de Snappenburg de Vriesprijs toegekend aan een pand uit de binnenstad waaraan bijzonder herstel is uitgevoerd. Toppunt van de restauratie is de oorspronkelijke kapconstructie met houten gewelf. Ze werden na de oorlog verstopt achter zachtboard en zijn nu weer zichtbaar.

De Samenwerkingsgemeente Ooipoortkerk, heeft een bewonderenswaardige prestatie geleverd door het eenvoudige kerkgebouw gaaf op te knappen en nieuw leven in te blazen. Het resultaat is fraai. Doesburg mag blij zijn met een dergelijke initiatief.” [Juryrapport]

Over dit Lab_Resultaat

Opdrachtgever: Samenwerkingsgemeente Ooipoortkerk
Omvang:
Type_Project: Interieur_Lab, Publiek_Lab

Download volledig rapport

Andere Lab_Resultaten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *