Handboek Bouwen met kalkhennep

P17002 1
P17002 2
P17002 3
P17002 4
P17002 5
P17002 6

Architecten_Lab schreef vanuit de vereniging Kalkhennep Nederland mee aan dit handboek over kalkhennep in opdracht van SBRCURnet. Hij is nu te bestellen via https://kennisbank.isso.nl/publicatie/handboek-bouwen-met-kalkhennep/2018/1

Er is in Nederland nog een wereld te winnen in het gebruiken van duurzame bouwmaterialen. In de mondiale klimaatafspraken hebben we ons als doel gesteld om in 2050 CO2 neutraal te zijn. Echter de delving en productie van bouwmaterialen waarvan een gebouw gemaakt wordt en het bouwproces gebruiken ook energie. Het gebruiken van duurzame biobased materialen kan hierin verandering brengen. Kalkhennep is zo’n materiaal.

Handboek Bouwen met kalkhennep gaat in op de benodigde grondstoffen en de herkomst van kalkhennep waarbij wordt aangetoond dat het materiaal CO2 opneemt in plaats van produceert. Na de gebruiksfase is het materiaal volledig biologisch afbreekbaar. Andere belangrijke eigenschappen van kalkhennep die in dit handboek aan de orde komen zijn onder meer de positieve invloed op het binnenklimaat en de specifieke vochtregulerende kwaliteiten. Hierdoor is het materiaal ook in renovatieprojecten een goed alternatief.

Reden te meer om dit materiaal vaker te gaan gebruiken. Dit handboek biedt daarom inzicht in de wijze waarop het materiaal toegepast kan worden, voor ontwerpers, planners en bouwers. Een reeks referentieprojecten van diverse toepassingen laat zien wat er al mogelijk is.

Handboek Bouwen met Kalkhennep biedt de nodige inspiratie waarmee bouwend Nederland gemakkelijker met dit bijzondere materiaal aan de slag kan om duurzaam bouwen te stimuleren.

SHARE