Transformatie De Hardonk Deventer

16022 1a
16022 1b
16022 2a
16022 2b
16022 3

Het bestaande kantoorcomplex op de hoek van de Gibsonstraat en de Smedenstraat genaamd ‘De Hardonk’ kent een rijke geschiedenis. De familie Hardonk had op deze locatie meerdere panden in gebruik als autobedrijven. Het kantoorpand staat op de rand van de 19e eeuwse binnenstad en maakt deel uit van een beschermd stadsgezicht. Het is een kenmerkend tijdsbeeld van architect Jon Kristinsson uit eind jaren tachtig. Lange tijd heeft het gebouw dienst gedaan als kantoor van de gemeente, dat in de laatste jaren van gebruik, het meest bekend werd als het kantoor van het UWV.

De systematische opbouw en de structuur van het pand vormden onze uitgangspunten voor de waardering en herbestemming van het gebouw. Door deze structuur een sterkere verticale geleding mee te geven, ontstaat meer aansluiting met de omliggende vooroorlogse architectuur, zoals het naastgelegen postkantoor uit 1906.

In uitgebreide variantenstudies hebben we de mogelijkheden onderzocht voor het maken van de 44 kleine studio’s, in de tijd waar de behoefte aan één tot twee persoonshuishoudens enorm toeneemt. Het is belangrijk voor ons om dit te doen vanuit de gedachte een duurzame herbestemming te creëren, een transformatie voor de lange termijn. De studio’s voor een grote doelgroep zijn klein met een hoog afwerkingsniveau. Deze kunnen relatief eenvoudig vergroot worden tot royale woningen, wanneer de markt weer verandert. Op het dak wordt een extra verdieping toegevoegd voor grotere appartementen. Deze ‘penthouses’ hebben een dakterras, gunstig gelegen op de zon en met een prachtig uitzicht over de stad.

Opdrachtgever: HSA i.s.m. GETGRIPP
Constructeur: JVZ Ingenieurs
Bouwfysisch adviseur: GWBO

SHARE