Voormalige gasfabriek Deventer

p15004-gasfabriek-1-1600
p15004-do-009x
p15004-gasfabriek-2-1600
p15004-gasfabriek-3-1600
p15004-gasfabriek-4-1600x
p15004-gasfabriek-5-1600
p15004-gasfabriek-6-1600
p15004-gasfabriek-7-1600
p15004-do-003x
p15004-gasfabriek-8-1600
p15004-do-004x

De voormalige gasfabriek aan de Zutphenseweg heeft een transformatie ondergaan om gebruikt te kunnen gaan worden door het hoofdkantoor van bierbrouwerij Duvel Nederland, innovatiecentrum “De Gasfabriek” en meerdere bedrijfsruimtes. De gebouwen werden in de periode 1910 – 1912 ontworpen en uitgevoerd als één samenhangend project. Het fabriekscomplex was ook voorzien van meerdere gashouders. De overgebleven gebouwen hebben een levendige en warme uitstraling: het verweerde rode metselwerk, waterslagen en lagen van gele geglazuurde stenen, de kozijnen in donkerbruin en cremekleuren. Af en toe deuren in het groen.

Om de samenhang van het complex te benadrukken is er gekozen voor een overkoepelend thema voor het ontwerp voor de verschillende aanpassingen: een uitbreiding van het Metergebouw, het aankleden van de entree trappartij van het Apparatengebouw, belettering boven de entree van het Ketelhuis en de terreininrichting met plantenvakken en fietsbeugels. Vanwege de grote verschillen per ingreep is er gekozen om een duidelijk herkenbaar materiaal de verbindende factor te laten zijn: cortenstaal. Met zijn levendige rood-bruin tinten sluit cortenstaal qua kleur goed op aan het bestaand kleurgebruik, zeker naarmate het gaat verweren en donkerder wordt. Het robuuste karakter van het cortenstaal platen geeft nog een subtiele historische verwijzing naar de stalen gashouders en het zware werk op de gasfabriek. Het robuuste karakter van deze plek komt ook tot uiting binnen in de gebouwen waar al het staal onbehandeld is toegepast: staalconstructie, stalen trappen en slanke staalglas puien.

In de uitbreiding komen twee ontmoetingsruimten voor grote groepen, de pui geeft hen een mooi uitzicht en verbindt de ruimte met het voorliggende terras dat overloopt in een pleintje voor de entree van het Apparatengebouw. Het terras vormt een verzamelplek voor de gasten en zullen hier het gebouw binnengaan. In het huidige gebouw komen de werkplekken en andere functionele ruimtes, het personeel gaan de bestaande entree in de voorgevel gebruiken.

De uitbreiding verlengt de langskap van het bestaande gebouw. Door het verschil van materiaalgebruik blijft de symmetrie van het bestaande gebouw goed afleesbaar. De breedte van de aanbouw en het tussenlid zijn een voortzetting van het ritme van het bestaande gebouw. De grote pui in de kopgevel van de aanbouw geeft doorzicht op de oorspronkelijke gevel. De indeling van de pui is uitgelijnd met de gevelopeningen van de achterliggende gevel van het bestaande gebouw.

Dit project is gerealiseerd in 2016 en 2017. Een publicatie over deze transformatie verscheen in bouwwereld: download hier de pdf van het artikel.

Initiatiefnemer: 1618 Vastgoed
Opdrachtgever: Gasfabriek BV
Constructeur: Ingenieursbureau Hartman Constructies
Aannemer: Van Norel Bouwgroep
Installateur: Van Dalen Installatietechniek
Staalconstructies: Tasche Staalbouw

Bekijk deze 360 video van de gasfabriek voor de verbouwing met je VR bril!

SHARE