Taking too long? Close loading screen.

De Stadlander Groningen

Alle Lab_resultaten

Laboranten

De Stadlander Groningen

De Stadlander is onderdeel van fase 3 in de wijk Reitdiep te Groningen, op de hoek van de Joeswerd en Professor Uilkensweg. Stadlander staat in het teken van duurzaamheid. Zo worden uit (afval)water energie opgewekt en grondstoffen teruggewonnen. #ZinnigZijn  De oevers van de waterloop langs De Stadlander krijgen een natuurvriendelijke inrichting, #ThuisVoelen   waardoor waterflora en -fauna zich volop kunnen ontwikkelen. Het opvangen van regenwater zorgt voor de aanvoer van schoon water. De woningen worden uiteraard gasloos en krijgen een warmtepomp met bodembron (dus geen lawaaiige buiten unit) #GezondBlijven en worden optioneel energieneutraal aangeboden. #GoedFunctioneren

In deze wijk mag Heijmans 22 twee-onder-één-kap-woningen realiseren langs het water en ontsluitingsweg van deze nieuwbouwwijk. De locatie kent een representatieve zijde aan het water (en wijkontsluitingsweg) en de dagelijkse toegang via de andere kant. Om bij de voordeur te komen moet je door de tuin met de meeste privacy. De woningen krijgen daarom bij de dagelijkse toegang een poort voorzien van intercom en postkast, zodat bezoekers niet zonder toestemming in de tuin kunnen lopen om bij de voordeur te komen. Naast de poort komt ook een paneel met groot huisnummer, voor een duidelijke adressering.

De 22 woningen vormen samen een stevige stedenbouwkundige wand om deze belangrijke wijkontsluitingsweg te begeleiden. Deze wand wordt gerealiseerd door de hoge tuinmuur tussen de woningen die ook gebruikt kan worden als voorgevel van een optionele uitbouw aan de zijgevel. De kozijnen op de begane grond liggen dieper in de gevel en sluiten daardoor aan bij de gaten in de tuinmuren, zodat er een rustig ritme ontstaat van deze verschillende openingen in de plint. #BouwWatKlopt De woningen zijn ontworpen met twee kleuren metselwerk, de horizontale banden op de verdiepingen liggen 2cm verdiept en verbinden visueel de ruimte tussen de woningen in, zodat je deze nog meer als een aaneengesloten wand ervaart. Door de kleurstelling van metselwerk om te wisselen wordt er een balans worden gecreëerd tussen eenheid van het totaal en herkenbaarheid van de afzonderlijke woningen. Om de zakelijke architectuur enigszins te ontspannen zijn de wisselingen van kleur op een losse manier verspreid over het hele blok. De kleurwisselingen liggen bewust niet overal op de erfscheiding, waardoor de zeer sobere en duidelijk afleesbare architectuur tot nog een beetje tot verwondering oproept. Om het geheel ook nog warmte mee te geven is er gekozen voor een mooie combinatie van genuanceerde sorteringen van gele en bruine bakstenen.

Over dit Lab_Resultaat

Opdrachtgever: Heijmans Woningbouw Drachten
Omvang:
Type_Project: Woon_Lab

Download volledig rapport

Andere Lab_Resultaten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *