Taking too long? Close loading screen.

Huis Weltevree Wildezand

Alle Lab_Resultaten

Laboranten

Huis Weltevree Wildezand

Zelf bouwen aan een huis met werkplek dat gezond is voor mens en de aarde #GezondBlijven. Op een mooie plek in het landelijk gebied tussen Deventer en Twello is dit woonhuis met werkruimte gebouwd op basis van bouwbiologische uitgangspunten en Feng Shui #ZinnigZijn. Hiervoor is gekozen om een zo optimaal mogelijke relatie tussen het gebouw, de inrichting, de wijde omgeving en de bewoners te kunnen creëren #ThuisVoelen.

Het ontwerp voor dit ecologische gebouw is eenvoudig, eigentijds en passend bij de landelijke context. De bebouwing staat losjes langs de Wildezand met wisselende rooilijn en kaprichtingen. Passend in het beeldkwaliteitsplan krijgt deze vervangende nieuwbouw een eenvoudige opzet met traditionele zadeldaken, haaks op de weg. Het bouwvolume met de werkruimte is ondergeschikt gemaakt aan het hoofdgebouw.

Veiligheidsgevoel en privacy zijn belangrijk om fijn te wonen, zeker op een hoekkavel in het buitengebied. De twee bouwvolumes zijn ten opzichte van elkaar verschoven op de kavel gepositioneerd om de privé buitenruimte te ‘omarmen’ en daar een veilige en rustige zone te maken. De ruime parkeergelegenheid en entree voor klanten is zo geplaatst om vermenging met privé te voorkomen. Vanuit de woonkamer heb je uitzicht op boomgaard, moestuin en zwemvijver. De keuken heeft vrij uitzicht op het landgoed aan de overkant van de weg.

Belangrijkste uitgangspunten: bouwen met lage milieubelasting en een gezond binnenklimaat door een ademende (luchtdichte, maar dampopen) huid gemaakt van natuurlijke materialen, zoals hout, kalkhennep, prefab stro wandelementen, gerecycled krantenpapier en kalkstucwerk: je huis als derde huid #BouwWatKlopt. Deze biobased materialen dragen bij aan een constante temperatuur en luchtvochtigheid, ze stoten geen schadelijke stoffen uit en hebben een positieve uitwerking op de CO2 balans en de sfeer in huis #Onvermoeibaar.

Het simulatieprogramma Aard® is door Coen energie comfort ingezet om grip te krijgen op de energiebalans en om inzicht te krijgen in het effect van variaties in zontoetreding, isolatie en thermische massa. Het energiegebruik wordt zoveel mogelijk met low tech middelen beperkt, door ruimtes zo te oriënteren dat je met de zon meeleeft, zuid georiënteerde dakvlakken voor energieopwekking te maken en een tuinkamer die warmte buffert #GoedFunctioneren. Een warmtepomp, vloerverwarming, CO2 gestuurde ventilatie en PV panelen maken het energieconcept af. Om nog meer zelfvoorzienend te kunnen zijn komt er een koelkamer, houtgestookte kachel, wordt regenwater gebruikt voor het spoelen van de toiletten en wordt voor het zuiveren van afvalwater een helofytenfilter aangelegd. Door de eenvoudige hoofdopzet van het ontwerp en de materiaalkeuzes kan de opdrachtgever onder begeleiding van een deskundig bouwer veel zelf gaan bouwen.

Over dit Lab_Resultaat

Opdrachtgever:

Particulier

Omvang:

130 m2 wonen en 90 m2 werkruimte

Type_Project:

Key_Partners:

BBS Bouwadvies
Nina Elashof Feng Shui
Coen energie Comfort
Stichting Landschapbeheer Gelderland
Hendriksen Eco-Bouw
Van Niel Installatietechniek B.V

Fotograaf:

Download volledig rapport

Andere Lab_Resultaten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twee + 5 =

You have Successfully Subscribed!