Woon400 Rentree Deventer - ArchitectenLab
Taking too long? Close loading screen.

Woon400 Rentree Deventer

Alle Lab_Resultaten

Laboranten

Woon400 Rentree Deventer

Op dit moment worden huurwoningen betaalbaar gemaakt doordat corporaties hiervoor een onrendabele top accepteren en een huurder toeslag kan aanvragen waardoor de woning voor hem betaalbaarder wordt. #GoedFunctioneren Vaak zijn deze woningen te duur, maar ook te groot voor de groeiende doelgroep van 1 à 2 personen per huishouden. #ThuisVoelen  Hierover gaat Woon400:

De huurder is hiermee afhankelijk van de politiek en voor de corporatie is de relatie tussen prijs en kwaliteit grotendeels verdwenen. Woningcorporatie Rentree wil hier iets aan doen en is daarvoor het project Woon400 gestart; welke huurwoning kan je wel realiseren voor een kostendekkende huur van €400? #ZinnigZijn Architecten_Lab was onderdeel het kernteam voor dit onderzoek en heeft het team #Onvermoeibaar geïnspireerd met voorbeelden van vernieuwende manieren van betaalbaar wonen en kosteneffectieve woonconcepten die door marktpartijen worden aangeboden. Op alle vlakken van de exploitatie is kritisch gekeken: verhuurdersheffing, belasting, beheer, onderhoud, BTW, algemene kosten, bijkomende kosten en uiteraard bouwkosten en grondkosten. #BouwWatKloptMet deze kennis zijn verschillende scenario’s op meerdere locaties in Deventer bekeken en doorgerekend: tijdelijk gebruik van kantoorgebouw, tijdelijk gebruik pauzelandschap, permanente nieuwbouw, hergebruik van woonzorgcomplex en tijdelijk gebruik van een voormalige basisschool aangevuld met tiny houses op het schoolplein. Doorslaggevend voor de haalbaarheid zijn de exploitatietermijn, de aankoopkosten van grond of bestaand gebouw, lage onderhoudslasten, zelfbeheer van de huurders en een slim energieconcept.

Woon400 De venen: het eerste resultaat

Het onderzoek heeft geresulteerd in een concreet bouwplan voor de nieuwbouw van 18 appartementen voor eenpersoonshuishoudens met een huurprijs rond de €450 inclusief energiekosten. Er zijn drie verschillende indelingen gemaakt naar aanleiding van een aantal workshopsessies met potentiële huurders: je kan kiezen uit een appartement met maximale flexibiliteit of één met aparte slaapkamer of met een separate keuken.

De compacte appartementen zijn maar liefst 3 meter hoog waardoor je veel licht, lucht #GezondBlijven en mogelijkheden voor dubbel ruimtegebruik hebt. Een grote schuifpui geeft je maximaal uitzicht op het park en maakt van je woonkamer een inpandige buitenruimte. In de Venen zijn een aantal projecten aangewezen als ‘special’, deze projecten krijgen een afwijkende vormgeving die afgestemd is op het ‘Venenhuis’. Deze kenmerkt zich door verticale stroken van afwisselend wit metselwerk en donkere kozijnen. Deze thematiek wordt ook doorgevoerd bij de appartementen, maar dan met omgekeerde kleurgebruik.

De appartementen zijn gasloos, ze worden verwarmd door een collectieve warmtepomp en er zijn 108 zonnepanelen op het dak gelegd.

Over dit Lab_Resultaat

Opdrachtgever:

Woningbouwcorporatie Rentree

Omvang:

18 x 35 m2 BVO

Type_Project:

Key_Partners:

Alferink van Schieven
Salverda Bouw
Kimenai Installatiebeheer

Fotograaf:

Ruud Ploeg

Download volledig rapport

Andere Lab_Resultaten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 × 2 =

You have Successfully Subscribed!