Taking too long? Close loading screen.

Transformatie Gasfabriek Deventer

Alle Lab_resultaten

Laboranten

Transformatie Gasfabriek Deventer

Vanaf eind 2016 zijn de voormalige gasfabriek panden stuk voor stuk getransformeerd, opgeknapt en fasegewijs in gebruik genomen als innovatiecentrum #ZinnigZijn. De gebouwen werden in de periode 1910 – 1912 ontworpen en uitgevoerd als één samenhangend project. Om de samenhang van het complex te borgen bij meerdere huurders is er gekozen voor een overkoepelend thema van cortenstaal voor de verschillende aanpassingen. Aanpassingen zoals een uitbreiding van het Metergebouw, toekomstige terreininrichtingen als plantenvakken en fietsbeugels. Vanwege de grote verschillen per ingreep borgt het materiaal de samenhang als een verbindende factor / familie #GoedFunctioneren.

Het fabriekscomplex was ook voorzien van meerdere gashouders. De overgebleven gebouwen hebben een levendige en warme uitstraling: het verweerde rode metselwerk, waterslagen en lagen van gele geglazuurde stenen, de kozijnen in donkerbruin en cremekleuren. Af en toe deuren in het groen. Met zijn levendige rood-bruin tinten sluit cortenstaal qua kleur goed op aan het bestaand kleurgebruik, zeker naarmate het gaat verweren en donkerder wordt. Het robuuste karakter van het cortenstaal platen geeft nog een subtiele historische verwijzing naar de stalen gashouders en het zware werk op de gasfabriek.

In de noodzakelijke extra ruimte zijn twee ontmoetingsruimten voor grote groepen opgenomen. De pui geeft hen mooi uitzicht en verbindt de ruimte met het voorliggende terras dat overloopt in een pleintje voor de entree van het Apparatengebouw #ThuisVoelen.
Het terras vormt een verzamelplek voor de gasten en zullen hier het gebouw binnengaan. In het huidige gebouw komen de werkplekken en andere functionele ruimtes, het personeel gaan de bestaande entree in de voorgevel gebruiken. De uitbreiding verlengt de langskap van het bestaande gebouw. Door het verschil van materiaalgebruik blijft de symmetrie van het bestaande gebouw goed afleesbaar. De breedte van de aanbouw en het tussenlid zijn een voortzetting van het ritme van het bestaande gebouw. De grote pui in de kopgevel van de aanbouw geeft doorzicht op de oorspronkelijke gevel. De indeling van de pui is uitgelijnd met de gevelopeningen van de achterliggende gevel van het bestaande gebouw.

Over dit Lab_Resultaat

Opdrachtgever: De Gasfabriek B.V.
Omvang: 2200 m2

Download volledig rapport

Andere Lab_Resultaten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *