Onderdoorgang Ellecom - ArchitectenLab
Taking too long? Close loading screen.

Onderdoorgang Ellecom

Alle Lab_Resultaten

Laboranten

Onderdoorgang Ellecom

Dit kunstwerk maakt onderdeel uit van de Traverse Dieren en betreft een ongelijkvloerse kruising van een fietsonderdoorgang met compacte ecopassage onder de N348 door. #ZinnigZijn Gelegen in het gebied “Hof te Dieren” is deze N-weg bij dit kunstwerk iets verhoogd komen te liggen en is de onderdoorgang juist onder het maaiveld gesitueerd. Daarmee is het kunstwerk onopvallend en ondergeschikt aan het landschap. #GoedFunctioneren

De vormgeving is qua concept helder en eenvoudig van opzet, maar de ruimtelijke situatie van het ensemble maakt het bij nader inzien toch ook complex. Feitelijk zijn het twee kunstwerken die aansluiten op de tweedeling van het bovenliggende wegprofiel. In de onderdoorgang is dit te ervaren middels een tussenruimte in de vorm van een vide. De tussenruimte is versterkt doordat de vormgeving van de randen hier identiek zijn aan de twee buitenste randen. De vide manifesteert zich daardoor als een spatie tussen de twee objecten.

In de onderdoorgang is aan de noordzijde een kleine ecopassage gesitueerd. Deze asymmetrische opbouw is als uitgangspunt gehanteerd voor de vormgeving van de aanzichten en de landhoofden van het kunstwerk. Ter plaatse van de eco-zone is de vormgeving groen en ‘zacht’, aan de zijde van het fietspad is deze ‘hard’. 

De rand van het dek en de vleugelwand aan de ‘harde zijde’ vormen samen als het ware één gebaar in de vorm van een haak. Deze haak is visueel extra dynamisch gemaakt doordat de vleugelwand verloopt in breedte. Van smal onderaan naar breed bovenaan. Mede daardoor kon het talud minder steil worden uitgevoerd en dus een meer open karakter krijgen.

Over dit Lab_Resultaat

Opdrachtgever:

“Combinatie Traverse Dieren” (Besix, Hegeman, Mourik)

Omvang:

4 kunstwerken, paviljoen, verdiepte fietsenstalling

Type_Project:

Key_Partners:

Rudo Cleveringa
Besix
Mourik
Provincie Gelderland
HOUTMAN + SANDER

Fotograaf:

Download volledig rapport

Andere Lab_Resultaten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

14 − 10 =

You have Successfully Subscribed!