Archief Projecten - ArchitectenLab
Taking too long? Close loading screen.

Vergader-Villa Gemeente Hilversum

Alle Lab_Resultaten

Laboranten

Vergader-Villa Gemeente Hilversum

In opdracht van, en co-creatie met SKO b.v. is de kenmerkende villa ‘Op Den Hull’ (1902) voor de gemeente Hilversum omgetoverd tot het vergadercentrum van de gemeente Hilversum. Via gebruikers-sessies hebben wij diverse behoeften opgehaald uit de organisatie en vertaald in een modulair, flexibel interieur dat geschikt is voor diverse overlegvormen.

Dit gemeentelijk monument is een ontwerp van architect J.H. Slot. en werd vroeger ‘Villa Valuta’ genoemd, omdat de financiële afdeling van Hilversum er zat kent een zeer rijke geschiedenis. Met het oog voor circulariteit en respect voor het verleden is het pand gerestaureerd. Ondanks het formele karakter van de villa is er een informele en ontspannen sfeer gemaakt met warme kleuren en vormen die aansluiten bij de villa met elementen uit de chaletstijl. 

Op beide bouwlagen zijn een spreekkamer, huiskamer, samen-werkkamers, brainstormruimte en een salon ontworpen. En middels hybride ‘tools’ wordt samenwerking optimaal versterkt.

 

Over dit Lab_Resultaat

Opdrachtgever:

SKO b.v.

Omvang:

1.100m² BVO

Type_Project:

Key_Partners:

SKO b.v.
Intermontage
SKO B.V. Projectinrichting

Fotograaf:

Chiela.

Download volledig rapport

Andere Lab_Resultaten

Woonhuis Eikendal V10 Diepenveen

Alle Lab_Resultaten

Laboranten

Woonhuis Eikendal V10 Diepenveen

Deze prachtige plek is omgeven door groen: de kavel ligt aan een oude bomenlaan en naast een prachtige boomgaard. Het ontwerp is afgestemd om dit groene uitzicht maximaal te ervaren en is compleet gemaakt met een prachtig aangelegde tuin.

De verschillende functies zijn zorgvuldig op het kavel, het uitzicht en de bezonning ontworpen. Het woonhuis met aangrenzend terras is iets opgetild, de vouwpui en dubbele deuren zorgen voor een maximale binnen – buiten beleving. De kozijnen in de slaapkamers zijn ook strategisch gepositioneerd voor het beste uitzicht. Vanaf de overloop heb je een prachtig uitzicht op het groendak met sedum en grassen bovenop de dubbele garage. De industriële zwarte golfplaat samen met de naturel houten gevelbekleding zorgen voor stoere, maar vriendelijke combinatie. De bewoners met groene vingers zorgen voor geweldige sfeer met prachtige planten in en rondom het huis, ook heel fijn voor de vogels en insecten.

 

Over dit Lab_Resultaat

Opdrachtgever:

Particulier

Omvang:

275 m2 BVO

Type_Project:

Key_Partners:

BBS Bouwadvies
Stefan Jaspers Tuin + Landschap
Bouwbedrijf de Haan Diepenveen bv.

Fotograaf:

Chiela.

Download volledig rapport

Andere Lab_Resultaten

Logistics Court Schiphol

Alle Lab_Resultaten

Laboranten

Logistics Court Schiphol

In 2018 realiseerden we samen met Aan de Stegge Twello en Durfort Vastgoed het eerste distributiecentrum op Schiphol Logistics Park. Na deze succesvolle samenwerking wenste Durfort nog een logistiek centrum met meerdere zelfstandige bedrijfsunits te realiseren. Logistics Court Schiphol is gebouwd op een kavel van 24.000 m2 en kan worden verdeeld in maximaal negen zelfstandige units variërend in grootte van 1.250 tot 2.500 m2. Elke unit heeft een eigen ingang en ten minste twee loading docks en een overheaddeur. De parkeergarage op eigen terrein is ontwikkeld met Continental Car Parks, specialist in parkeeroplossingen. Diverse duurzame toepassingen en materiaal zorgen voor het energielabel A++.

Over dit Lab_Resultaat

Opdrachtgever:

Aan de Stegge Twello

Omvang:

18.000 m2

Type_Project:

Key_Partners:

Durfort Vastgoed B.V.
WSP
Huls Adviseurs

Fotograaf:

5d Architectuur & Fotografie

Download volledig rapport

Andere Lab_Resultaten

Interieur Waterschap Vallei en Veluwe

Alle Lab_Resultaten

Laboranten

Interieur Waterschap Vallei en Veluwe

Waterschap Vallei en Veluwe greep de coronapandemie aan voor de ontwikkeling van Werkconcept 2027. Hybride werken wordt onderdeel van de bedrijfscultuur. ‘Terug naar kantoor werd terug naar de toekomst.’ Lees HIER de visie van het waterschap op de site van A&O fonds Waterschappen.

Door de veranderende behoefte naar meer hybride werken is het bestaande afdelingsgebonden flex-concept lenig omgebouwd naar een Activiteit Gerichte Werkomgeving (AGW). Er is weinig verbouwd, maar vooral met bestaande inrichting veel veranderd. Daardoor is het een lenige opgave geworden met maximale impact:

  • Dat het kantoor de gebruiker en de functie centraal stelt.
  • Dat de inrichting van een gebouw bijdraagt aan het uitnodigen van het gewenste gedrag.
  • Dat de combinatie van ruimte en goede faciliteiten in samenhang een succesfactor voor de hybride werkcultuur zijn.
  • Dat er door slimmer gebruik van locaties in het beheersgebied reistijd en woonwerk kilometers kunnen besparen en dus CO2-reductie.
  • Dat er overal een AGW-werkplek ter beschikking is.

Bestaande concentratie werkplekken zijn opgeheven door er een gezamenlijke stilte-werkzone van te maken in de vorm van een ‘bibliotheek’. Deze is gesitueerd op een rustige / luwe plek in het gebouw. De vrijgekomen cellen zijn vervolgens ingericht met meer hybride overlegvormen. 

De werkomgeving heeft meer het karakter van een ontmoetingsplek gekregen en speelt een verbindende rol. Medewerkers komen steeds meer naar kantoor om collega’s te ontmoeten en samen te werken, geconcentreerd werken kan veelal thuis. Maatwerk is een belangrijk aandachtspunt: het thuiswerken zal niet voor iedereen en elke functie passen. Voor de één is thuis een plek om geconcentreerd te werken, voor de ander is dat juist op het kantoor.

Om te ontmoeten moet je óók naar kantoor komen als je geen geplande bespreking hebt en ‘gewoon’ bureauwerk wilt uitvoeren. Creativiteit laat zich niet sturen en vindt vaak plaats tijdens de spontane ontmoeting, gedurende een ‘reguliere’ werkdag. Dat betekent dat de nieuwe werkomgeving naast plekken voor overleg en ontmoeting, altijd nog deels uit werkplekken zal bestaan. 

Het nieuwe AGW heeft aanvullende ‘bouwstenen’ gekregen om dit nieuwe gebruik mogelijk te maken. Naast meer plekken voor Teams-overleggen zijn er aanlandplekken voor korte werkzaamheden en duo-samenwerkplekken bijgekomen om echt samen aan een document te werken. Daarnaast zijn de huiskamers uitgebreid om meer plek te geven aan het informele en spontane ontmoeten.

De bestaande klassieke receptie-balie is vervangen door een koffiebar die als verlengstuk is gemaakt in aansluiting op de bestaande uitgifte meubilair. Dit maakt het geheel tot een krachtig hospitality concept waardoor bezoekers welkom zijn en er meer ruimte is voor verbinding. Deze koffiebar is tevens doorgetrokken in de foyer-zone van de centrale hal. Daarmee faciliteert het tevens de plek van napraten en ontvangst bij grote bijeenkomsten in het aangrenzende vergadercentrum

Over dit Lab_Resultaat

Opdrachtgever:

Waterschap Vallei en Veluwe

Omvang:

3.900 m2

Type_Project:

Key_Partners:

SKO projectinrichting
Nikkels
-

Fotograaf:

Chiela.

Download volledig rapport

Andere Lab_Resultaten

Interieur Woonconcept

Alle Lab_Resultaten

Laboranten

Interieur Woonconcept

Woningcorporatie Woonconcept heeft als missie: “Trotse bewoners!”. Door veranderingen in werkstijl en cultuur is de organisatie flink in beweging gekomen om het gewaagd doel “Alle bewoners zijn Trots op hun thuis!” waar te maken. #ThuisVoelen Om groei en verandering van de organisatie te stimuleren was een bruisende werkomgeving die de organisatievisie ademt onze opdracht. Die stimuleert en waar medewerkers fijn en met veel plezier (samen)werken. 

Veldhoen & Company was de facilitator van activiteit gerelateerd werken voor het programma van eisen. De werkomgeving draagt als vliegwiel bij aan de organisatie-ontwikkeling met als doel “Thuis op je Werk”. Het stelt medewerkers in staat tot Pak je ruimte; Werk vanuit je talent; Werk gezamenlijk aan onze doelen; Experimenteer meer. #ZinnigZijn Dit Activiteit Gerelateerd Werken (AGW) helpt Woonconcept bij een manier van werken die past bij de organisatieontwikkeling. Het bewust kunnen kiezen voor de collega (wie), de werklocatie (waar) en het tijdstip (wanneer) op dat moment past bij het uitvoeren van het werk. Er zijn diverse werkplekoplossingen voor alle verschillende activiteiten die binnen Woonconcept uitgevoerd worden. 

Het duurzame pand telt 7 verdiepingen maar door de transitie en het hybride werken zijn alleen de begane grond en 4 kantoorverdiepingen gebruikt. De overige verdiepingen worden verhuurd. Complexe bestaande gebouw had slimme integratie van installaties zoals betonkernactivering en maakte het interieurontwerp extra uitdagend. De cellen zijn als ruimteverdelers speels in de middenzone geplaatst waardoor aangename restruimtes ontstaan. #BouwWatKlopt Maar ook omdat ze daarmee de plattegrond functioneel zeer effectief maakt en de installatie infra eenvoudig vanuit het midden-plafond was te realiseren.

Keuzes in sfeerconcepten zijn voorgelegd aan de organisatie om voor de identiteit een gezamenlijke keuze te maken. Het concept van ‘karpetten’ is gekozen om de identiteit van het wonen te versterken in deze kantooromgeving. Er is op verschillende plekken ruimte voor ontspanning en er zijn meubels en wanden hergebruikt waar mogelijk. 

Het concept voor een andere manier van ontvangst in samenhang met het werkcafé hebben wij zelfstandig geïnitieerd en geadviseerd na het voorontwerp. Een klassieke eigen receptiebalie ondermijnt immers de belangen van een potentiële nieuwe huurder, en door het ontvangst vanuit een koffiebar te organiseren wordt de hospitality versterkt. Aangezien er nauwelijks huurders langskomen maar vooral professionals die effectief moeten kunnen samenwerken met Woonconcept is het werkcafé voorzien van diverse zitjes ala ‘starbucks-gevoel’  maar ook van aanlandplekken en een standup-meeting-area. Deze hoge ruimte met veel nagalm had dan ook behoefte aan meer intimiteit en comfort. #GoedFunctioneren  Met het concept van de ‘overleg huisjes’ is deze menselijke schaal gerealiseerd die ook nog eens de verschillende gebruikszones natuurlijk van elkaar worden gescheiden. En het versterkt de ‘woon-identiteit’ van Woonconcept.

Over dit Lab_Resultaat

Opdrachtgever:

Woonconcept

Omvang:

1700 m2

Type_Project:

Key_Partners:

SKO projectinrichting
Harmeling Interieurs
-

Fotograaf:

Harmeling Interieurs (Jolien van Heek)

Download volledig rapport

Andere Lab_Resultaten

Grift Tunnel

Alle Lab_Resultaten

Laboranten

Grift Tunnel

Door de aanpassing van twee gelijkvloerse spoorkruisingen naar een ongelijkvloerse kruising langs het spoortraject Arnhem-Elst worden verkeersstromen gescheiden en zal de doorstroming en veiligheid langs het spoortraject aanzienlijk verbeteren. #GoedFunctioneren Voor de aannemerscombinatie ‘Mobilis en Hegeman Bouw en Infra’ hebben wij de architectonische vormgeving verzorgt om de ambities en technische uitvoering integraal te borgen en conceptueel verder te tillen. 

De onderdoorgang heeft een S-vormige beweging omdat de kruising met het spoor diagonaal is. Om de openheid te versterken kantelen twee van de vier keerwanden naar buiten. De onder- en bovenwereld onderscheiden zich door materialisering en detaillering. 

De naam Grift Tunnel verwijst naar het kanaal tussen Arnhem en Nijmegen. In het verleden liep het kanaal ‘de Grift’ op deze plek. Wij hebben het logo ontwikkeld met golven die verwijzing naar het oude kanaal.

Het bemiddelen tussen de soms tegengestelde belangen van vormgeving en techniek was onze belangrijkste toegevoegde waarde in deze ‘Design & Build’ opgave. Het esthetische beeld uit het beeldkwaliteitsplan en de wens van aannemerscombinatie omtrent enkele technische optimalisaties hebben wij allebei met slimme ontwerp aanpassingen weten door te voeren. #BouwWatKlopt  Daarmee is de realisatie efficiënter geworden én is de vormgeving verbeterd middels het esthetische bijsturen van de details. Het kritische borgen van de vormgeving en het maken van de daarbij behorende onderbouwing en visualisatie heeft met één bezoek de welstand overtuigd, waardoor de realisatieplanning geen gevaar liep.

Over dit Lab_Resultaat

Opdrachtgever:

Aannemerscombinatie: Hegeman Bouw en Infra en Mobilis B.V.

Omvang:

-

Type_Project:

Key_Partners:

Hegeman Bouw en Infra
Mobilis
ProRail
Gemeente Overbetuwe

Fotograaf:

Chantal van den Berg

Download volledig rapport

Andere Lab_Resultaten

JPR Advocaten Doetinchem

Alle Lab_Resultaten

Laboranten

JPR Advocaten Doetinchem

JPR advocaten is een begrip in Doetinchem. Het persoonlijke contact met klanten staat centraal. De advocaten zijn een sparringpartner met kennis, bereikbaar en staan dicht bij de ondernemer. In het nieuwe kantoor staat het open karakter en een gastvrije ontvangst centraal. Dit wordt duidelijk als je ontvangen wordt door een gastvrouw, die terwijl je met haar in gesprek bent, misschien wel de beste koffie uit de stad voor je maakt! #ThuisVoelen 

Naast gastvrijheid is natuurlijk privacy van groot belang. Naast de open ruimtes zijn er besloten spreekkamers voor de advocaten. De transparante glaswanden hebben een hoge geluidsdichtheid. #GoedFunctioneren 

De kantoren hebben verschillende diepten, door de getrapte glaswanden. Hierdoor ontstaan er plekken en kantoren met meer en minder privacy. Het middengebied krijgt door de grote glaswanden veel licht en is bedoeld voor overleg en ontspanning. We hebben nauwkeurig geïnventariseerd wat in het bestaande pand hergebruikt zou kunnen worden. De installaties is op efficiënte wijze aangepast en verbeterd. #ZinnigZijn

Over dit Lab_Resultaat

Opdrachtgever:

JPR Advocaten

Omvang:

1.100m² BVO

Type_Project:

Key_Partners:

Nikkels Bouwbedrijf
Wassink installatie
Intermontage
SKO B.V. Projectinrichting

Fotograaf:

Chiela.

Download volledig rapport

Andere Lab_Resultaten

Allround Cargo Handling

Alle Lab_Resultaten

Laboranten

Allround Cargo Handling

Voor het huisvesten van Allround Cargo Handling op de oostelijke punt van bedrijventerrein Nieuw Reijerwaard heeft Architecten_Lab de kavel studie en de ruimtelijke inpassing ontworpen. Gezien de grote schaal van dit volume is er naast veel aandacht voor de architectonische geleding ook veel aandacht besteed aan een groene inpassing op de locatie. #BouwWatKlopt

De kavel van ACH betreft een hoekkavel waarbij situering van het bedrijfsgebouw haaks op de Blaakwetering niet wenselijk was, omdat er dan een onhandig restkavel over blijft achter het perceel van ACH. Door het perceel te draaien ontstaan twee goed uitgeefbare kavels en kan een efficiënte en functionele inpassing worden gemaakt van de bedrijfskavel. #GoedFunctioneren

Er wordt ingezet op een groen beeld door middel van beplanting voor de gevels. Parkeren aan deze zijde is zorgvuldig ingepast door middel van een groene ‘erfafscheiding’. Laden en lossen (expeditie) is gesitueerd aan de zijde van de Blaakwetering. Het gebouw komt daardoor een stuk verder naar achter te liggen op circa 41 meter uit de kavelgrens, zodat voldoende maat ontstaat voor de vrachtwagens om te kunnen manoeuvreren. Er ontstaat een spannend spel van dichte beplanting en open doorzichten. Vanaf de Hoogzandweg is er tussen de houtwal door steeds zicht op ACH. Recht zicht geeft een groen beeld waarbij de boomgroepen een mooi decor vormen als afscherming van de logistieke activiteit. Schuine lijnen bieden een mooi zicht tussen de houtwal en boomgroepen door op het gebouw.

Het volume van het gebouw is door zijn facilitaire noodzakelijke plint eerst horizontaal onderverdeeld. Deze is terugliggend gemaakt waardoor de bovenwereld meer expressie heeft gekregen. Daarna is op basis van het functionele programma en de stedenbouwkundige situatie het bouwvolume verder opgedeeld en zijn er koppen ontstaan aan het begin en einde. Een van de koppen is een balkon en geeft daarmee extra verblijfskwaliteit aan het aangrenzende kantoorprogramma. #ThuisVoelen

Samen met de metallic afwerking is de strakke belijning in het dichte gevelvlak geeft de architectuur een rustig en gebalanceerd karakter.

Over dit Lab_Resultaat

Opdrachtgever:

Aan de Stegge Twello

Omvang:

27.800m² BVO

Type_Project:

Key_Partners:

Huls Adviseurs
JVZ Ingenieurs
BGSV

Fotograaf:

Noback Fotografie

Download volledig rapport

Andere Lab_Resultaten

Beaufort

Alle Lab_Resultaten

Laboranten

Beaufort

Op de kop van de Blaricummermeent met de neus in de wind, uitkijkend over het Gooimeer, ontstaat een nieuw woonensemble. Diversiteit, variatie én individuele woonwensen zijn de ingrediënten voor deze woningontwerpen. Een nieuwe wijk, geïnspireerd op het dorp Blaricum maken het bijzonder, sfeervol en luxueus. In Beaufort kom je thuis. #ThuisVoelen

Tussen Blaricum en Gooimeer verrijst de nieuwe wijk Blaricummermeent. Geïnspireerd op het dorp Blaricum maar met een eigentijds en modern karakter, maar een dorpse schaal. In het stedenbouwkundig plan is er expliciet voor gekozen om niet één en dezelfde stijl naast elkaar te plaatsen. #BouwWatKlopt
Zo ontstaat er meer diversiteit en dus dorps karakter. De woningen van Beaufort liggen aan een lange laan, de ruggengraat van het plan. Deze laan kenmerkt zich door het spannende en diverse straatbeeld van oud Blaricum. Door verschil in plaatsing op de kavels ontstaat dit typerende beeld. Dankzij vlonders en steigers hoort het water écht bij je huis en stap je zo van je eigen bootje je woning in. #GoedFunctioneren
Opvallend is dat niet één woning hetzelfde is. Het straatbeeld toont een afwisselend kappenlandschap met zowel rietgedekte en pannendaken. De riante dakoverstekken, afgevlakte dakpannen en bijzondere kapvormen combineren prachtig met de warm genuanceerde gevelsteen.
Beaufort is een groene wijk en ruim in de opzet. Het plan bestaat uit 29 luxe woningen, waaronder drie geschakelde woningen, twintig twee-onder-een-kap woningen en zes vrijstaande woningen. Om de dorpse schaal te versterken verlagen we de goothoogte van de woningen. Hierdoor ontstaan bijzondere verhoudingen tussen gevel, maaiveld en kap.
Kortom een bijzondere plek aan het water van het Gooimeer en de Meentstroom. Een plek waar de elementen voelbaar zijn.

Over dit Lab_Resultaat

Opdrachtgever:

EFY group

Omvang:

2.390m² BVO

Type_Project:

Key_Partners:

Lichtenberg Bouwgroep

Fotograaf:

Jan Willem Dragt

Download volledig rapport

Andere Lab_Resultaten

Gasfabriek Campus Deventer

Alle Lab_Resultaten

Laboranten

Gasfabriek Campus Deventer

UPDATE START BOUW!

De Gasfabriek campus breidt verder uit met de nieuwbouw van gebouw X. Dit “InformatieCenTrum” geeft nog meer ruimte voor innovatie en ICT op de Business Innovatie Campus. De gevels boven de glazen plint worden gemaakt van prefab Strobox elementen, afgewerkt met in diepte variërende cortenstaal elementen.

 

De ondernemers op het Gasfabriekterrein en de startups van het Business Innovation Campus vormen gezamenlijk een ecosysteem en cultuur. De bedrijven werken onderling veel samen en inspireren elkaar tot groei #ZinnigZijn. Dit heeft ertoe geleid dat steeds meer startups zich op de Gasfabriek willen vestigen en scale-ups hier willen doorgroeien #Onvermoeibaar. 

Om hiervoor plek te bieden en de functie van het Business Innovation Campus nog meer inhoud en schaalgrootte te geven, is gekozen voor een uitbreiding. Architecten_Lab ontwierp in 2015 al de transformatie van de drie monumentale panden en ontwerpt nu twee nieuwe campusgebouwen en de terreininrichting samen met Gemeente Deventer. De campus krijgt veel groen, een mooi park, een met PV overdekt parkeerterrein en een groot evenementenplein #BouwWatKlopt!

Voor de nieuwe ontwikkelingen op de campus zijn een tweetal architectuur expressie bedacht. De eerste benadering is de ‘homogene uitbreiding’ direct op bestaande bebouwing conform de reeds ingeslagen route bij het regulatiehuis. Dit is altijd een uitbreiding die recht doet aan het uit te breiden deel en deze is dan vrij homogeen en eenduidig waardoor de rijke expressie van het bestaande gebouw blijft spreken en zeker niet wordt ‘overschreeuwd’. Ook hier is het verbindende materiaal voor de gevel cortenstaal. 

De tweede benadering is het expo gebouw. Het betreft een architectuur die expressief en eigenzinnig is waardoor het campusgevoel wordt onderstreept. Een expo gebouw is vrijstaand en autonoom. Het heeft een gevelbeeld dat eigentijds is en geen klassiek opbouw kent zoals de bestaande authentieke gebouwen. Maar ook hiervoor is het verbindende materiaal voor de gevel cortenstaal. Door deze benadering ontstaat er een familie van verschillende ingrediënten; bestaande gebouwen, homogene uitbreidingen en de expo gebouwen. Het trafohuis en het kantoor wordt door Jimki Design & Art studio voorzien van een muurschildering met afgestemde kleuren. Door deze ‘familie’ fraai te mixen op het terrein ontstaat er een aantrekkelijk samenhangend totaalbeeld #ThuisVoelen.

Over dit Lab_Resultaat

Opdrachtgever:

1618 Vastgoed

Omvang:

3500m²

Type_Project:

Key_Partners:

De Gasfabriek
Ingenieursbureau Hartman Constructies
Deerns Nederland
Strobox
DAV&TRiA bouwmanagement
Mulder Installatietechniek B.V.

Fotograaf:

Download volledig rapport

Andere Lab_Resultaten